Thermische isolatie

Nieuwe eisen energiezuinigheid in 2015

De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van een woning drukt de energetische prestatie van een woning uit. In 2015 worden deze eisen aangescherpt: woningen moeten voortaan voldoen aan een EPC-eis van 0,4 in plaats van de huidige 0,6. Voor utiliteitsfuncties wordt de EPC-eis met 50% aangescherpt ten opzichte van de eisen van 2007.

Nieuwe eis voor gevel

De scherpere eisen hebben consequenties voor de thermische schil van een gebouw. Hiermee wordt invulling gegeven aan de wens in de markt dat er meer aandacht uitgaat naar de bouwkundige schil van een gebouw. De eis voor de gevel wordt een Rc-waarde van minimaal 4,5 m2K/W.

Versoepeling transparante constructies

Voor transparante constructies als ramen en deuren is de eis wat versoepeld. De huidige bepaalde warmtedoorgangscoëfficiënt van 1,65 W/m2K geldt op constructieniveau (NEN 1068). Per 1 januari 2015 geldt dezelfde eis, maar mag die als gemiddelde van alle transparante delen van het ‘bouwwerk’ worden beschouwd. Daarbij mag de U-waarde van een individuele transparante constructie niet hoger zijn dan 2,2 W/m2K.

GND-deuren leveren positieve bijdrage aan U-waarde

Goed isolerende deuren kunnen een positieve bijdrage leveren in de berekening van de U-waarde van de gevel. De GND aangesloten fabrikanten hebben in hun productrange een uitgebreid assortiment vlakke samengestelde deuren die volgens NEN‐EN‐ISO 10077‐1 tot Up waardes van 0,63 (W/m²K) halen. Hiermee maakt u grote stappen in het reduceren van de gemiddelde element waarde. Voor massiefhouten deuren is, in verband met de dikte van het benodigd glaspakket, een 54 mm deur noodzakelijk.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van deuren van de GND aangesloten fabrikanten vindt u in het KOMO-attest of op de orderbevestiging van het betreffende bedrijf.

“GND raad u aan”

Voor vervanging van deuren in bestaande woningen worden geen hoge eisen gesteld het is echter aan te raden hier ook deuren van 54mm toe te passen. Hierdoor is plaatsing van HR++ glas op een elegante manier mogelijk en kan een in de deur geïntegreerde hoogwaardige tochtdichting aangebracht worden.