Afmetingen deur bouwbesluit

In het bouwbesluit staan regels over afmetingen voor een deur. Deze regels zijn opgesteld voor een bepaalde mate van veiligheid. Wilt u hier meer over weten? Lees dan hieronder verder.

Tocht

Tochtwerende deuren zorgen voor wooncomfort en efficiënt energieverbruik. Lees hieronder meer over de kenmerken van luchtdichte en tochtvrije deuren en kozijnen voorzien van het GND-label.

De eisen van het Bouwbesluit omtrent de afmetingen van een deur

De keuze met betrekking tot de deuren van onze aangesloten GND-fabrikanten is enorm. Zo is er voor ieder wat wils. Soms is het daarom ook even zoeken naar een geschikte deur. Om die reden gelden in Nederland voor binnen- en buitendeuren standaardafmetingen (hoogte, breedte en dikte) met betrekking tot de eisen van het Bouwbesluit. Om deze reden worden alle deuren van onze aangesloten fabrikanten getest op onder andere brand- en rookwerendheid, het doorkomen van tocht, isolatie, inbraakgevoeligheid en de mate waarin de deur geluid dempt. Hierdoor kunnen wij u garanderen dat al onze deuren voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en met de hoogste kwaliteit worden geproduceerd.

Wat zijn de afmetingen van een deur volgens het Bouwbesluit?

De KOMO-certificaten van de bij ons aangesloten deurfabrikanten geven aan welke afmetingen zijn getest, of ze voldoen aan de vastgestelde eisen van het Bouwbesluit en in welke stabiliteitsklasse de deuren vallen. Wij laten onze aangesloten fabrikanten dus vrij in de keuze van de maximale afmetingen en deurdiktes. Het Bouwbesluit vereist overigens wel een vrije doorgang van minimaal 850 x 2300 mm voor een woonfunctie. Voor niet-woningen kan hiervan worden afgeweken. Voor buitendeuren adviseren wij daarom een minimale deurdikte van 54 mm voor isolatie en tochtwering. Alleen in vervangingssituaties of bij opslagdeuren kan hiervan worden afgeweken en worden gekozen voor een deur van 38 mm.

Wat is de stabiliteitsklasse?

Via het KOMO-certificaat van de bij ons aangesloten fabrikant kunt u zien in welke stabiliteitsklasse de deur valt. Zo geeft de stabiliteitsklasse aan welke kromming of scheluwte een deur mag hebben tijdens de normale gebruiksfase. Er wordt hierdoor ook onderscheid gemaakt in vier klassen:

Stabiliteitsklasse Kromming of scheluwte
Klasse 0 10
Klasse 1 8
Klasse 2 6
Klasse 3 4

 

Wilt u meer weten over de eisen van het Bouwbesluit omtrent de afmetingen van een deur? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag in het voorzien van de juiste informatie.

Figuur classificaties EN 12207 1999 waterdichtheid

Brand

Rook

Isolatie

Tocht

Geluid

Anti inbraak deuren

Inbraak