Brandvertragende deuren bouwbesluit

Wanneer er brand uitbreekt, is het van belang om genoeg tijd te hebben om veilig naar buiten te komen. Met een goede brandvertragende deur, heeft u deze tijd. Wilt u meer weten over deuren met een GND-garantie? Lees dan hieronder verder.

Brand

Deuren met een GND-label zijn brandwerend en daarom onmisbaar als u voor veiligheid kiest. Hieronder leest u hoe u onze deuren eenvoudig herkent en wat u mag verwachten van een deur met GND-garantie.

Regelgeving Bouwbesluit omtrent brandvertragende deuren

Een brandvertragende deur is zo ontworpen dat de bewoners bij brand voldoende tijd hebben om zich in veiligheid te brengen. Het Bouwbesluit eist dan ook in bepaalde panden een goede compartimentering om brandveiligheid te kunnen garanderen. Brandvertragende deuren zijn in dit opzicht volgens het Bouwbesluit een belangrijk onderdeel van een goede compartimentering.

Eisen brandvertragende deuren Bouwbesluit

Volgens het bouwbesluit zijn brandvertragende deuren vereist in zowel nieuwe als oude gebouwen. Zo dienen bij de oudere gebouwen brandcompartimenten gecreëerd te worden die minimaal twintig minuten brandvertragend zijn. In dat geval moeten ook de kozijnen en randen brandwerend zijn. Bij nieuwe gebouwen daarentegen dienen de deuren tenminste zestig minuten brandvertragend te zijn. De deuren moeten hierbij zelfsluitend zijn, zodat deze bij brand automatisch zullen sluiten. Verder mag er maximaal 6 mm ruimte onder een deur zitten om de brandveiligheid van uw pand te kunnen blijven garanderen.

Gnd-labels

Garantielabel

Zekerheidslabel

deurprestaties gnd-labels verkennen

Het verschil tussen brandwerend en brandvertragend

Vaak wordt gedacht dat brandwerend en brandvertragend dezelfde betekenis hebben. In werkelijkheid is dit helemaal niet zo. Met “brandwerend” wordt de brand- en warmte-doorslag gemeten. Brandvertragend” verwijst naar het brandgedrag van een materiaal.

Brandvertragende deur met GND-garantie

Onze brandvertragende deuren inclusief kozijnen worden zeer uitgebreid getest in Nederland volgens NEN 6069. ‘Deze norm geeft specificaties voor de classificatie en methoden om de brandwerendheid van bouwdelen en bouwproducten te testen’. Hierdoor bent u met een GND-deur helemaal zeker dat deze voldoet aan al deze eisen. Ook kunt u onze deuren met GND-garantie aan het label herkennen aan de scharnierkant van u deur. Scan hierop de QR-code en zie zo welke GND-zekerheidsklasse van toepassing is op uw deur.

Wilt u meer weten over brandvertragende deuren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van geschikte deuren voor uw pand.

FILM

Bekijk de YouTube film hieronder over de noodzaak van goede brand- en rookwerende deuren.

Brand

Rook

Isolatie

Tocht

Geluid

Anti inbraak deuren

Inbraak