Vooruitlopend op de nieuwe omgevingswet van 1 januari 2023 moeten rookwerende deuren aan nieuwe eisen voldoen. Hier schrijven we een korte samenvatting van de  rookwerend in het bouwbesluit. Het complete rookwerendheid bouwbesluit staat op de website van de rijksoverheid

Het rookwerendheid Bouwbesluit is dus de regelgeving van de overheid waar de rookwerende deuren aan moet voldoen.

Eisen

De nieuwe eisen voor rookwerendheid van 2021 zijn eigenlijk niet meer gebaseerd op brandwerendheid maar op luchtdichtheid van constructieonderdelen en scheidende bouwdelen bij veranderende kamertemperaturen. 

  • 20 graden met een drukverschil van 25Pa.
  • 200 graden met een drukverschil oplopend tot 50Pa.

De warme en de koude rook worden in de wet het meeste besproken, echter zijn de drukverschillen net zo belangrijk.

  • * Sa: Weert rook bij koude rook in een omgevingstemperatuur van ± 20 ° De Sa-eis wordt vooral gesteld in gebouwen waar niet geslapen wordt.
  • * S200: Weert rook  bij warme rook tot 200 °C. De S200-eis wordt vooral gesteld in nieuwbouw met slaapfunctie, zoals hotels, ziekenhuizen en kinderdagverblijven.

Bij GND zijn we experts in garantiedeuren en voldoen we aan alle eisen die worden gesteld door de overheid. Zo weet u zeker dat u passend beschermd bent voor brand, rook, geluid, kou of inbraak

Omdat de GND-koepelorganisatie meerdere Nederlandse deurenfabrikanten huist hebben we een aanvullend kwaliteitslabel ontwikkelt. 

Bekijk het filmpje hieronder voor uitleg over ons kwaliteitslabel:

Waarom kiezen voor rookwerendheid?

Het is veel mensen hun grootste nachtmerrie; brand in huis. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de grootste doodsoorzaak bij brand niet het vuur maar de rook die vrijkomt bij het vuur. Door het inademen van rook zult u ook gaan hoesten en kunt u bewustzijn verliezen. Daarom is het erg belangrijk om uzelf en uw dierbaren te beschermen in deze situatie. 

De voordelen van GND Garantiedeuren

De garantiedeuren van GND beschermen jaarlijks duizenden mensen tegen verschillende gevaren. Om u te verzekeren van onze expertise geven ziet u hier een overzicht van onze keurmerken

 

  • BBN (Brandveilig bouwen Nederland) 
  • PKVW (Politiekeurmerk Veilig Wonen) 
  • FSC en FSC certificaat voor duurzaamheidswaarborging

Contact

GND Garantiedeuren is jarenlang expert op het gebied van veiligheid. GND-deuren beschermen u tegen brand, rook, geluid, kou of inbraak. Wilt u ook zekerheid voor uw familie, bedrijf en bezittingen? Neem dan contact op voor professionele ondersteuning met een van onze adviseurs. 

Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Veel vragen en antwoorden over deuren en garanties zijn opgenomen in de publicatie
Veel gestelde vragen over deuren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met GND.